Załóżmy, że z zmienia się odwrotnie z t i że z = 6, gdy t = 8. Jaka jest wartość z, gdy t = 3?

Załóżmy, że z zmienia się odwrotnie z t i że z = 6, gdy t = 8. Jaka jest wartość z, gdy t = 3?
Anonim

Odpowiedź:

' '

color (czerwony) (z = 16

Wyjaśnienie:

Ogólna forma an Odwrotna zmiana jest dany przez

color (niebieski) (y = k / x , gdzie color (niebieski) (k jest nieznana stała z color (czerwony) (x! = 0 i k! = 0

W powyższym równaniu obserwuj, kiedy wartość color (niebieski) x robi się coraz większy, color (niebieski) (k bycie a stały, wartość color (niebieski) (y będzie coraz mniejszy.

To jest powód, dla którego nazywa się Odwrotna zmiana.

Dla problemu, który rozwiązujemy, równanie jest zapisane jako

color (brązowy) (z = k / t , z color (brązowy) (k będąc Stała proporcjonalność

Dano to color (brązowy) z różni się odwrotnie tak jak color (brązowy) (t .

Problem mówi tak color (zielony) (z = 6 gdy color (zielony) (t = 8

Teraz możesz znaleźć color (brązowy) k , stała proporcjonalności.

Posługiwać się

color (zielony) (z = k / t

rArr 6 = k / 8

Przepisz jako

rArr 6/1 = k / 8

Mnożyć krzyżowo rozwiązać color (zielony) (k .

rArr k * 1 = 6 * 8

rArr k = 48

Twój odwrotne równanie teraz staje się

color (zielony) (z = 48 / t

Następnie musimy określić wartość color (zielony) (z gdy color (zielony) (t = 3

z = 48/3 , tak jak t = 3

rArr color (red) (z = 16

która jest wymaganą odpowiedzią.

Mam nadzieję, że to pomoże.