Odpowiedź:
1.
Wyjaśnienie:
Utwórz trzy równania:
Niech pierwszy
EQ. 1:
EQ. 2:
EQ. 3:
Wyeliminuj zmienną
EQ1. + EQ. 2:
EQ. 1 + EQ. 3:
Rozwiąż dla
(-2) (EQ. 1 + EQ. 3):
Rozwiąż dla
EQ. 2 z
EQ. 3 z
Pomnóż EQ. 3 z
Rozwiąż dla
EQ. 1:
Rozwiązanie: 1.
CZEK umieszczając wszystkie trzy zmienne z powrotem w równaniach:
EQ. 1:
EQ. 2:
EQ. 3:
Suma trzech liczb to 137. Druga liczba to cztery więcej niż dwa razy więcej niż pierwsza liczba. Trzecia liczba to pięć mniej niż trzykrotność pierwszej liczby. Jak znaleźć trzy liczby?
Liczby to 23, 50 i 64. Zacznij od napisania wyrażenia dla każdej z trzech liczb. Wszystkie są utworzone z pierwszej liczby, więc nazwijmy pierwszą liczbę x. Niech pierwsza liczba to x Druga liczba to 2x +4 Trzecia liczba to 3x -5 Powiedziano nam, że ich suma wynosi 137. Oznacza to, że gdy dodamy je wszystkie razem, otrzymamy 137. Napisz równanie. (x) + (2x + 4) + (3x - 5) = 137 Nawiasy nie są konieczne, są one włączone dla przejrzystości. 6x -1 = 137 6x = 138 x = 23 Gdy tylko znamy pierwszą liczbę, możemy obliczyć pozostałe dwa z wyrażeń, które napisaliśmy na początku. 2x + 4 = 2 xx23 +4 = 50 3x - 5 = 3xx23 -5 =
Suma trzech liczb wynosi 98. Trzecia liczba to 8 mniej niż pierwsza. Druga liczba jest 3 razy większa niż trzecia. Jakie są liczby?
N_1 = 26 n_2 = 54 n_3 = 18 Niech trzy liczby będą oznaczone jako n_1, n_2 i n_3. „Suma trzech liczb to 98” [1] => n_1 + n_2 + n_3 = 98 ”Trzecia liczba to 8 mniej niż pierwsza” [2] => n_3 = n_1 - 8 ”Druga liczba to 3 razy więcej niż trzeci "[3] => n_2 = 3n_3 Mamy 3 równania i 3 niewiadome, więc ten system może mieć rozwiązanie, które możemy rozwiązać. Rozwiążmy to. Po pierwsze, zastąpmy [2] -> [3] n_2 = 3 (n_1 - 8) [4] => n_2 = 3n_1 - 24 Możemy teraz użyć [4] i [2] w [1], aby znaleźć n_1 n_1 + (3n_1-24) + (n_1-8) = 98 n_1 + 3n_1 - 24 + n_1 - 8 = 98 5n_1 -32 = 98 5n_1 = 130 [5] => n_1 = 26 Mo
Jedna liczba to 4 mniej niż 3 razy druga liczba. Jeśli 3 więcej niż dwa razy pierwsza liczba zmniejszy się o 2 razy druga liczba, wynikiem będzie 11. Użyj metody podstawiania. Jaki jest pierwszy numer?
N_1 = 8 n_2 = 4 Jedna liczba to 4 mniej niż -> n_1 =? - 4 3 razy "........................." -> n_1 = 3? -4 drugi numer koloru (brązowy) (".........." -> n_1 = 3n_2-4) kolor (biały) (2/2) Jeśli 3 więcej "... ........................................ "->? +3 niż dwa razy pierwsza liczba „............” -> 2n_1 + 3 jest zmniejszona o „......................... .......... "-> 2n_1 + 3-? 2 razy druga liczba „.................” -> 2n_1 + 3-2n_2 wynikiem jest 11 kolorów (brązowy) („.......... ........................... "-> 2n_1 + 3-2n_2 = 11)" ~~~~~~~~~~~ ~